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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  14/07/2023
Data da última atualização:  14/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARRETO, S. M. A.; SILVA, A. B. M. da; DUTRA, M. da C. P.; BASTOS, D. C.; CARVALHO, A. J. de B. A.; VIANA, A. C.; NARAIN, N.; LIMA, M. dos S.
Afiliação:  SUZANA MARIA ANDRADE BARRETO, Federal University of Sergipe, São Cristovão, SE; ANA BEATRIZ MARTINS DA SILVA, Federal Institute of Sertão Pernambucano, Petrolina, PE; MARIA DA CONCEIÇÃO PRUDÊNCIO DUTRA, Federal Institute of Sertão Pernambucano, Petrolina, PE; DEBORA COSTA BASTOS, CPATSA; ANA JÚLIA DE BRITO ARAÚJO CARVALHO, Federal Institute of Sertão Pernambucano, Petrolina, PE; ARÃO CARDOSO VIANA, Federal Institute of Sertão Pernambucano, Petrolina, PE; NARENDRA NARAIN, Federal University of Sergipe, São Cristovão, SE; MARCOS DOS SANTOS LIMA, Federal University of Sergipe, São Cristovão, SE.
Título:  Effect of commercial yeasts (Saccharomyces cerevisiae) on fermentation metabolites, phenolic compounds, and bioaccessibility of Brazilian fermented oranges.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 408, 135121, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.135121
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazil is the largest producer of oranges worldwide, as well as one of the largest producers of orange juice. Alcoholic fermented beverages have been considered a marketable alternative for oranges. In this study, four S. cerevisiae commercial yeasts were evaluated for metabolites generated during orange juice (cv. ?P?era D9′ ) fermentation. Alcohols, sugars, and organic acids were evaluated by HPLC-DAD-RID during fermentation, and phenolic compounds were analyzed in fermented orange. Orange juice and fermented oranges were also subjected to digestion simulations. The yeasts presented an adequate fermentation activity, based on sugar consumption, and high ethanol (>10.5%) and glycerol (4.8?5.5 g/L) contents. The yeast strains T-58 and US-05 produced high levels of lactic acid. Phenolic compounds and antioxidant activity did not differ amongst yeasts, presenting hesperidin levels between 115 and 127 mg/L, respectively. The fermented orange showed a >70% bioaccessibility, compared to juice, especially for catechin, epigallocatechin-gallate, procyanidin-B2, rutin, and procyanidin-B1.
Palavras-Chave:  Bioacessibilidade; Composição da bebida; Compostos bioativos.
Thesagro:  Composto Fenólico; Laranja; Saccharomyces Cerevisiae; Suco de Laranja.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Citrus; Oranges; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154942/1/Effect-of-commercial-yeasts-Saccharomyces-cerevisiae-on-fermentation-2023.pdf
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Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA60508 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Roraima.
Data corrente:  30/03/2009
Data da última atualização:  07/02/2020
Tipo da produção científica:  Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Autoria:  TONINI, H.; COSTA, P. da; KAMINSKI, P. E.
Afiliação:  HELIO TONINI, CPPSUL; PATRICIA DA COSTA, CPAF-Roraima; PAULO EMILIO KAMINSKI, CPAF-Roraima.
Título:  Manejo de Produtos Florestais Não Madeireiros na Amazônia - (Castanheira-do-Brasil): Resultados de pesquisa.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Boa Vista, RR: Embrapa Roraima, 2008.
Série:  (Embrapa Roraima. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 02).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Manejo de produtos florestais.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/175554/1/256-bp022008-castanheira-helio.pdf
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Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-RR10862 - 1UMTFL - --S2008.228S2008.228
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